Kerajaan hari ini ibarat kapal hanyut tidak tahu nak berlabuh di mana, atau tenggelam

Kerajaan BN dan PN hari ini ibarat sebuah ‘kapal’ yang hanyut dan tidak tahu di mana akan berlabuh atau ianya akan tenggelam begitu sahaja, demikian menurut Ahli Parlimen Pokok Sena Datuk Mahfuz Omar.

Mahfuz turut memberi perumpamaan jika rakyat tidak turun daripada kapal ini maka rakyat pun akan turut tenggelam bersama.

“Kerjaaan hari ini ibarat kapal hanyut yang dan tidak tahu di mana ia akan berlabuh sama ada oa boleh berlabuh atau tenggelam.

“Kalau kita tidak turun dari kapal ini maka kita akan turut tenggelam bersama kapal ini” katanya.

Kerajaan hari ini ibarat kapal hanyut tidak tahu nak berlabuh di mana, atau tenggelam

Mahfuz Omar menandatangani memorandum daripada NGO Jaringan Pengeluar Makanan

Mahfuz berkata demikian ketika menerima memorandum daripada NGO Jaringan Pengeluar Makanan bagi Selamatkan Pengeluar Makanan Tempatan di hadapan bangunan Parlimen pagi tadi.

Naib Presien AMANAH itu percaya sesuatu kedaulatan tidak berupaya diangkat jikalau kedaulatan kuasa rakyat tidak diangkat bersama.

Katanya, kedaulatan kuasa rakyat paling utama untuk memastikan kedaulatan makanan akan terpelihara.

“Angkat kedaulatan kuasa rakyat untuk angkat kedaulatan negara yang meliputi persoalan-persoalan pertanian, padi, pekebun, penternak dan juga nelayan di mana seluruh rakyat diangkat bersama,” katanya.

Wakil-wakil petani, pesawah, penternak dan nelayan daripada Jaringan Pengeluar Makanan turt hadir menyerahkan memorandum kepada Perdana Menteri, Ketua Pembangkang dan Menteri Pertanian, berkenaan dengan Krisis Sekuriti Makanan di Malaysia.

Ngo Jaringan Pengeluar Makanan meminta satu tindakan segera bagi menyelamatkan pengeluar makanan tempatan antaranya untuk pesawah di mana menukar semua subsidi input pengeluaran padi kepada bentuk tunai atau voucher, meningkatkan insentif harga padi kepada 80 sen sekilogram dan bayaran wang sara hidup sementara menunggu hasil tuaian, menyelesaikan isu pemerasan pesawah di peringkat kilang, dan mengiktiraf pesawah padi sebagai Pegawai Keselamatan Makanan yang ditawarkan pencen.

Untuk nelayan pula, mereka memohon Jabatan Alam Sekitar menubuhkan ‘task force’ bebas untuk melakukan kajian EIA, dan membatalkan projek penambakan laut PSR.

Penternak lembu turut memohon agar menghentikan tindakan mengusir penternak daripada ladang Sime Darby, selain melanjutkan dialog antara Sime Darby dengan penternak yang terlibat, dan bertindak adil dalam mengawal selia harga jualan susu dan daging lembu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *